Eten in Mexico: streetfoodtips voor taco’s, marquesitas en ceviche
Als je aan Mexico denkt, denk je waarschijnlijk aan zon, kleurrijke straten… en eten. En dat is terecht. Want wie Mexico bezoekt, komt gegarandeerd met een paar kilo extra naar huis - of op z’n minst met een eindeloze liefde voor taco’s, limoen, en pittige salsa’s.
Tijdens mijn rondreis door Mexico heb ik meer gegeten op straat dan in restaurants. Waarom? Omdat streetfood hier geen plan B is - het is de standaard. En eerlijk: vaak at ik op straat lekkerder dan in eender welk hip eettentje.
In dit artikel deel ik mijn favoriete streetfoodgerechten (inclusief tips waar je ze best eet), zodat jij ook met een lege maag en volle smaakpapillen op ontdekkingstocht kan gaan.
Mijn keuze gaat stevast naar fish taco’s
1. Taco’s: de koning van de straat
Je vindt ze overal: van kleine karretjes aan de kant van de weg tot kleurrijke stalletjes met plastic stoeltjes. Elke regio in Mexico heeft z’n eigen soort taco, maar één ding is zeker: ze zijn altijd lekker.
De grote favorieten:
Tacos al pastor - met gemarineerd varkensvlees dat langzaam wordt geroosterd op een verticale spit (zoals döner), geserveerd met ananas, koriander en ui.
Tacos de barbacoa - langzaam gegaard vlees, vaak rund of lam, super sappig en vol smaak.
Tacos dorados - gefrituurde taco’s gevuld met aardappel of kip, krokant en perfect als snack.
Tip: Zoek naar drukbezochte stalletjes met locals. Grote kans dat je daar de beste taco’s vindt. In Mérida at ik de lekkerste al pastor taco’s van m’n leven, recht uit een metalen kar op een straathoek.
Kraampje dat Marquesitas maakt
2. Marquesitas: de Mexicaanse crêpe met een twist
Als je in Yucatán bent, moet je een marquesita proberen. Het is een dunne, krokante pannenkoek die opgerold wordt en gevuld met een combinatie van zoet en zout.
Wat zit erin?
Nutella of dulce de leche
Geraspte kaas (vaak Edam)
Optioneel: banaan, aardbei, Oreo-kruimels…
Ja, dat klinkt misschien raar, maar geloof me: de combo van zoet en hartig werkt verrassend goed. En het is de perfecte snack wanneer je ‘s avonds nog door de Mexicaanse straten rondwandeld.
Persoonlijke tip: In Valladolid staat er ’s avonds vaak een vaste marquesitastand op het centrale plein. De geur van warme Nutella en gesmolten kaas in de lucht maakt het onmogelijk om door te lopen.
Verse ceviche met witvis
3. Ceviche: fris, pittig en perfect bij 30 graden
In kustgebieden zoals Bacalar of Isla Mujeres eet je de lekkerste ceviche. Een gerecht van rauwe vis, gemarineerd in limoensap en gemengd met tomaat, ui, koriander en avocado.
Ceviche-varianten:
Met witvis (klassiek)
Met garnalen (ceviche de camarón)
Met inktvis of gemengde zeevruchten
Zelf ben ik geen fan van rauwe vis, maar in Bacalar probeerde ik voor het eerst ceviche met uitzicht op de lagune. De limoen brandde bijna op m’n lippen, maar dat hoorde erbij. Samen met een ijskoude margarita was dit pure Mexicaanse magie.
Elote met kaas en chilli poeder
4. Elotes & esquites: maïs op z’n Mexicaans
Een klassieke streetfoodsnack, vooral populair bij locals. Je hebt twee varianten:
Elotes: een hele maïskolf op een stokje, ingesmeerd met mayonaise, chili, limoensap en geraspte kaas.
Esquites: dezelfde ingrediënten, maar dan in een bekertje met losse maïskorrels.
Klinkt heftig? Is het ook. Maar het is onweerstaanbaar. Zeker met een flinke dosis limoen erbovenop.
Vooral op feestdagen of avonden op het dorpsplein zie je overal families met een bekertje esquites in de hand. Probeer er zeker eentje met extra chili als je van pikant houdt.
Tamales met pittige salsa
5. Tamales: traditioneel comfortfood
Tamales zijn maïspakketjes gestoomd in bananenblad of maïsschil, gevuld met vlees, kaas, groenten of zelfs zoete ingrediënten.
Favoriete varianten:
Tamales de pollo (kip met salsa roja)
Tamales de mole (met chocolade-chili saus)
Zoete tamales met ananas of rozijnen
Tamales zijn perfect als ontbijt of late night snack, en je vindt ze vaak in kleine kraampjes die je bijna over het hoofd zou zien.
Tostadas met pulled chicken, kaas en avocado
6. Tostadas & sopes: krokant en vullend
Deze zijn perfect voor wie honger heeft na een dagje rondstruinen:
Tostadas zijn krokante maïstortilla’s belegd met bonen, vlees, sla, kaas en salsa.
Sopes zijn dikkere, zachte maïsbodems met een opstaande rand, vaak warm geserveerd en rijkelijk belegd.
Mijn eerste sope at ik in San Cristóbal. Geserveerd met verse avocado en salsa verde, recht uit een keuken zo klein als een kleerkast. Het was liefde op het eerste hapje.
Waar eet je het best?
Straten rondom markten (bv. Mercado 23 in Cancún of Mercado Lucas de Gálvez in Mérida)
Lokale foodtrucks of kraampjes op dorpspleinen
Feesten & festivals - dan komt heel Mexico samen rond het eten
Streetfood etiquette & tips
Zeg ja tegen salsa, maar begin met een klein beetje. De rode is vaak pittiger dan de groene!
Eet waar het druk is. Locals weten waar je moet zijn.
Neem contant geld mee. Kaart wordt zelden geaccepteerd.
Geen idee wat je bestelt? Wijs gewoon naar het bord van de persoon voor je. Werkt altijd.