Streetfood in Japan: Wat moet je echt proberen?
Als foodie is Japan voor mij een waar paradijs. Niet alleen omwille van de smaken, maar ook omdat streetfood er zo verweven zit in het dagelijkse leven. Tijdens mijn reis, die me leidde van de bruisende straten van Tokyo tot de rustige tempelwijkjes van Kyoto, ontdekte ik al snel dat streetfood hier veel meer is dan gewoon een snelle hap.
Je vindt het letterlijk overal: in overdekte markten, op festivals, op stations en in food streets zoals de iconische Nishiki Market in Kyoto of Kuromon Ichiba in Osaka. En geloof me: je wil élke keer stoppen.
Hier zijn mijn 10 favoriete streetfoodgerechten die je zeker moet proberen tijdens je trip naar Japan.
Verse Takoyaki in Osaka
1. Takoyaki (たこ焼き - octopusballetjes)
Takoyaki is hét streetfoodsymbool van Osaka. Deze goudbruine balletjes worden ter plekke gebakken in een speciale gietijzeren plaat. De vulling bestaat uit een hartig beslag met stukjes octopus, lente-ui en gember, dat een smeuïge binnenkant creëert. Afgetopt met takoyakisaus (een beetje zoals Worcestershiresaus), Japanse mayo, aonori (zeewier) en dansende bonito flakes. Ze zien er klein en onschuldig uit, maar pas op: ze zijn lava vanbinnen!
→ Waar proeven? Kuromon Ichiba Market in Osaka is een goede startplek.
→ Waarom proeven? Een perfecte combinatie van krokant, smeuïg en hartig - uniek voor Japan.
okonomiyaki gemaakt in een klein restaurantje in Hiroshima
2. Okonomiyaki (お好み焼き - Japanse hartige pannenkoek)
Okonomiyaki betekent letterlijk “wat je maar wil bakken”. Deze pannenkoek maak je dus volledig naar je eigen smaak. Meestal bevat hij geraspte kool, eieren, bloem, vlees of zeevruchten, en wordt hij afgewerkt met okonomiyakisaus, mayo, zeewier en gedroogde visvlokken. In Hiroshima wordt hij in lagen opgebouwd (met noedels), terwijl ze in Osaka alles mengen.
→ Mijn ervaring: In een klein restaurantje in Hiroshima zat ik aan de toog terwijl de chef mijn pannenkoek op een hete bakplaat klaarmaakte. De geur alleen al… om bij te watertanden.
→ Perfect voor vegetariërs: Vervang vlees of vis door extra groenten of tofu.
Yakitori stall in Hiroshima
3. Yakitori (焼き鳥 - kipspiesjes op houtskool)
Yakitori zijn kleine kipspiesjes die perfect gegrild worden boven houtskool. Je kunt kiezen uit verschillende delen van de kip, zoals dij, hart of lever, allemaal even smaakvol. Er zijn twee smaken: shio (zout) en tare (een zoete saus op basis van sojasaus).
→ Waar eten? Vaak in izakaya’s of yakitori-stalletjes.
→ Tip: Ideale streetfood als je ‘s avonds op zoek bent naar een warme, hartige snack met een biertje erbij.
Snoopy Taiyaki van Nishiki Market
4. Taiyaki (鯛焼き - visvormige wafel)
Taiyaki ziet eruit als een vis, maar is een zoete wafel met een zachte vulling van rodebonenpasta (anko), custard of chocolade. Al kan je hem ook in andere vormen krijgen. Ik probeerde het namelijk in de vorm van Snoopy in de Nishiki Market in Kyoto. Het is een populaire snack in de winter, als hij warm en vers wordt geserveerd. Je eet hem uit het vuistje, ideaal voor onderweg dus.
→ Waarom proberen? De krokante buitenkant en smeuïge vulling maken dit een verrassend lekkere zoete traktatie.
→ Persoonlijke favoriet: De versie met warme chocolade - comfort food op z’n Japans.
Gyoza met pittige dipsaus van Hiroshima Gyoza
5. Gyoza (餃子 – Japanse dumplings)
Deze half gebakken, half gestoomde dumplings komen oorspronkelijk uit China, maar zijn in Japan bijna onmisbaar geworden. Ze bevatten meestal varkensgehakt, knoflook, gember en kool, en worden geserveerd met een dipsaus van sojasaus, azijn en chiliolie. Wil je trouwens een meer ‘fancy’ versie, ga dan zeker naar de Gyoza stand in Nishiki Market waar je wagyu gyoza kan kopen.
→ Beste plek? Aan het station van Hiroshima vond ik een restaurantje gespecialiseerd in Gyoza, genaamd Hiroshima Gyoza. Je had er wel zeker 15 verschillende varianten.
→ Streetfood tip: Perfect als je iets hartigs en vullends zoekt zonder te veel poespas.
Matcha ice cream in Kyoto
6. Matcha soft serve (抹茶ソフトクリーム - matcha-ijs)
Matcha-ijs is het perfecte streetfooddessert, vooral in Kyoto. De zachte, bittere smaak van matcha (groene thee) wordt in soft-serve vorm geserveerd en is verrassend verfrissend. Sommige kraampjes bieden zelfs verschillende sterktes aan, van lichtzoet tot zeer intens.
→ Waarom eten? Omdat het nergens ter wereld zo goed smaakt als in Japan.
→ Leuke ervaring: Ik kocht mijn ijsje op een warme middag vlakbij de Gion-wijk in Kyoto. Zelf ben ik geen fan van matcha, maar in de vorm van een ijsje kon ik de smaak wel weten appriciëren.
Zoete aardappel Korokke
7. Korokke (コロッケ - Japanse aardappelkroket)
Korokke zijn gefrituurde aardappelkroketjes, vaak gevuld met rundvlees, groenten of krab. Je koopt ze warm bij 7-eleven of aan streetfoodkraampjes. Ze zijn super krokant en vullen goed - ideaal voor lunch on the go.
→ Tip: Neem er eentje mee als snack voor onderweg in de trein.
→ Wat ik proefde: De zoete aardappel korokke met een zoet-zuur sausje - warm, smeuïg, en heerlijk knapperig.
Yakisoba in Tokyo
8. Yakisoba (焼きそば - gebakken noedels)
Yakisoba is een klassieker op Japanse festivals. Het zijn gebakken noedels met vlees (meestal varkensvlees), kool, wortel en een zoete saus die wat doet denken aan Worcestershiresaus. Wordt vaak geserveerd met een beetje gember bovenop.
→ Waarom kiezen? Vullend, smaakvol en gemakkelijk te eten met stokjes.
→ Persoonlijk moment: Tijdens mijn eerste avond in Toyko genoot ik van een portie yakisoba in een klein restaurantje waar ik op het terrasje de drukte van de stad aan me voorbij kon laten gaan.
Aardbeien kakigori met gecondenceerde melk
9. Kakigori (かき氷 - geraspt ijs met siroop)
Kakigori is Japans schaafijs en een populaire zomerhit. Het wordt super luchtig geschaafd en gegarneerd met siroop (zoals aardbei of meloen) en soms ook gecondenseerde melk om het extra romig te maken. Het ziet eruit als een kleurrijke sneeuwberg waar je maar geen genoeg van kan krijgen.
→ Waar vinden? Op festivals en in speciale dessertbars.
→ Ideaal op een hete dag: Ik proefde de aardbeien-kakigori in Miyajima - het smolt letterlijk op mijn tong.
Senbei in verschillende smaken
10. Senbei (煎餅 - rijstcrackers)
Senbei zijn harde, geroosterde rijstcrackers die in verschillende smaken bestaan: van soja en zeewier tot zoet of pittig. Ze worden vaak per stuk verkocht en zijn ideaal als snack of om mee naar huis te nemen.
→ Waarom proberen? Ze geven een authentieke crunch en zijn een leuke afwisseling van zachte gerechten.
→ Leuk weetje: Sommige senbei worden nog met de hand geroosterd op houtskool.
Extra tips?
Durf ook dingen te proberen waarvan je niet meteen weet wat het is. Mijn lekkerste ontdekking was een soort mochi, waar je een “velletje” mochi had, wat dichtgevouwen werd met een vulling ertussen. Dit zou iets traditioneels zijn uit Kyoto en verkrijgbaar in 10-tallen smaken. Voor je het weet had ik er zo’n 5 gegeten.
Wat me opviel, is hoe toegankelijk de eetcultuur is voor solo reizigers. Restaurants zijn vaak klein, en je zit zelden alleen. Je merkt dat veel Japanners ook solo eten - vaak na het werk. Ik voelde me dan ook nooit “vreemd” of bekeken wanneer ik alleen aan een kraam stond of een kleine bar binnenstapte. Het was net het moment waarop ik makkelijk in contact kwam met locals of andere reizigers.
Plan ook zeker een een dinner in 7-eleven, Lawson of Family Markt. Klinkt misschien vreemd te gaan eten in een convenience store, maar geloof me, je vind er tal van heerlijke items gaande van sandwiches gevuld met slagroom en fruit, tot onigiri (driehoejes van rijst met vulling zoals tonijn, teriyaki chicken, etc. vaak omhuld in een velletje zeewier) of warme maaltijden zoals Katsu chicken met rijst en panini’s.